Sähköinen, digitaalinen, automatisoitu

Sähköinen taloushallinto. Digitaalinen taloushallinto. Automatisoitu taloushallinto. Samasta asiasta puhutaan, mutta mitä se tarkkaan ottaen tarkoittaa ja ennenkaikkea, mikä sen merkitys on yrittäjälle?

Tämä oli yksi keskeinen teema muutama viikko sitten Lahdessa, missä vietettiin Taloushallintoliiton Kesäpäiviä, satojen alan ammattilaisten kanssa.

”Sähköinen” voi kuullostaa jo hiukan nostalgiselta termiltä, kun sähköllä käyvillä koneillahan näitä hommia on jo vuosikymmenet tehty. Samoin ehkä ”digitaalinen”. Mielestämme ”automatisoitu” kuvaa parhaiten mistä asiassa on pohjimmiltaan kysymys; sellaiset kirjanpidon ja muun taloushallinnon rutiinit jätetään tietojärjestelmien hoidettavaksi, missä ei erityisesti ihmisen tekemää arviointia ja päätöksentekoa kaivata.

Parhaimmillaan tällainen automatisoitu malli vauhdittaa ja helpottaa arkea, samalla kun väistämättömät inhimilliset virheet jäävät pois. Perusrutiinien sijasta voidaan aika käyttää taloustiedon analysointiin ja toiminnan parantamiseen. Yksi hieno hyöty yrittäjille on kausittaisten kirjanpitoraporttien muuttuminen reaaliaikaisemmaksi ”mittaritauluksi” jolla seurata oman yrityksensä tilannetta. Aiempaa käytäntöä voisi verrata tilanteeseen, jossa ajan tänään autolla Vantaalta Tampereelle, mutta saan nopeusmittarin lukemat käyttööni vasta kuukauden päästä. Ei helppoa.

Ylipäätään tällaisen sisäisen laskennan syvempi hyödyntäminen on suuri mahdollisuus liiketoiminnan parantamiseen. Mutta se on jo ihan oman bloginsa aihe.

Automatisoidun taloushallinnon sydän on sekä asiakkaan että tilitoimiston yhteisessä käytössä oleva tietojärjestelmä, sekä sovittu tapa käyttää sitä.

Jos teillä pohditaan taloushallinnon uudistamista tai kehittämistä, niin annamme mielellämme pari vinkkiä, Dataclericin ilmaisen TalousTunnin merkeissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s